Proizvodnja

Proizvodni proces se odvija u nekoliko faza – proizvodnja mase, oblikovanje mase, sušenje, čišćenje, glaziranje i pečenje. 

Proizvodnja mase

Prva faza proizvodnog procesa podrazumeva proizvodnju mase od koje se izađuje finalni proizvod. Za proizvodnju mase se koriste sirovine domaćeg i visoko kvalitetnog evropskog porekla.

Proizvodnja mase se vrši mokrim mlevenjem sirovina u kugličnim mlinovima, čime se dobija porcelansko mleko, koje se, dalje, transportuje u bazene, odakle se putem hidrauličnih pumpi raspoređuje u ramske filter prese u kojima se vrši filtracija i izvlačenje vlage, čime se dobijaju filter pogače.

Oblikovanje

Filter pogače se prerađuju mešanjem i obogaćuju aditivima, čime se dobija masa spremna za primenu. Tako pripremljena masa oblikuje se ručnim ili automatskim presama (DORST).

Sušenje

Proces sušenja se vrši prirodno ili u komornim sušarama. Komorne sušare se zagrevaju koristeći otpadnu toplotu koju oslobađa komorna peć, što predstavlja ekonomično rešenje. Cirkularni ventilatori u sušarama obezbeđuju ravnomerno kruženje vazduha, čime se postiže postepeno i ujednačeno sušenje proizvoda.

Čišćenje

Prethodno osušeni proizvodi se čiste ručno ili poluautomatski.

Glaziranje

Suspenziju za glaziranje proizvodimo u beloj boji, u posebnom, za to namenjenom mlinu. Proces glaziranja se obavlja metodom raspršivanja u glazirnici, dizajniranoj prema proizvodima iz našeg proizvodnog programa, koji zahtevaju nanošenje glazurne suspenzije.

Pečenje

Pečenje je finalna faza procesa proizvodnje keramike. Vrši se u automatskoj peći (Riedhammer) za pečenje keramike, koja radi dvadeset četiri časa dnevno. Proces pečenja se vrši na temperaturi od 1100 do 1350 stepeni u oksidacionoj atmosferi.


Tehno Keram nudi mogućnost izrade modela i delova od tehničke keramike po narudžbini.

Za dodatne informacije i upite, kontaktirajte nas